Bitcoin Scaling Tech had bedrijven en gebruikers $500M aan kosten kunnen besparen: Rapport

Een nieuwe studie van Bitcoin startup Veriphi vindt dat bedrijven en gebruikers die bitcoin-transacties versturen meer dan een half miljard dollar aan kosten hadden kunnen besparen als alle bedrijven, inclusief portemonnees en beurzen, gebruik hadden gemaakt van de modernste technologie.

Elke bitcoin-transactie heeft een optionele vergoeding. Gebruikers hebben de mogelijkheid om het bedrag van deze vergoeding te kiezen. Als de Bitcoin-blokketen bijzonder druk is, omdat er te veel transacties tegelijk plaatsvinden, zal een hogere vergoeding ervoor zorgen dat een transactie door mijnwerkers wordt opgepikt en sneller verloopt.

Bitcoin-kosten kosten gemiddeld ongeveer $3 per transactie, volgens de Bitcoin-statistiekenite bitinfocharts. De kosten stijgen met de vraag. Er zijn tijden geweest in de geschiedenis van Bitcoin, met name in 2017, toen de kosten explodeerden als gevolg van de toenemende vraag. Bitcoin heeft beperkte ruimte voor transacties, dus gebruikers moesten hogere kosten betalen als ze wilden dat hun transactie sneller zou verlopen.

Deze kosten zijn een lastige kwestie, dus bitcoin-ontwikkelaars hebben veel energie gestoken in het uitsnijden van meer Bitcoin-blokruimte om ruimte te maken voor nieuwe gebruikers en hun transacties, terwijl ze binnen de feitelijke blokmaatbeperking van 1 MB blijven.

Transactiebatchen en SegWit

Het rapport van Veriphi concludeert dat bedrijven 21.131,97 BTC aan vergoedingen (ter waarde van 195 miljoen dollar) hadden kunnen besparen als alle transacties van januari 2012 tot juni 2020 een techniek hadden gebruikt die transactiebatching wordt genoemd.

Transaction batching is een manier om meerdere transacties tegelijk te versturen om zo de betaling voor elke individuele transactie te verminderen. Deze optie wordt eerder gebruikt door bedrijven, zoals beurzen Coinbase en Kraken, die meerdere transacties tegelijk versturen, dan door individuele gebruikers.

Bovendien hadden gebruikers 36.685,72 BTC aan vergoedingen (ter waarde van 339 miljoen dollar) kunnen besparen als SegWit op alle transacties van augustus 2017 tot juni 2020 was gebruikt. Dat komt neer op een totaal van 57.817,69 BTC, met een waarde van meer dan 534 miljoen dollar op het moment dat het rapport werd uitgebracht.

SegWit, officieel toegevoegd aan Bitcoin Loophole in 2017, is een technologie die meer ruimte biedt voor transacties per blok.

Hoewel SegWit bijna drie jaar geleden werd geactiveerd, moet elke individuele portemonnee- en bitcoinservice individueel ondersteuning voor dit soort transacties toevoegen. In sommige gevallen moeten individuele gebruikers nog steeds kiezen voor het gebruik van SegWit-adressen voor hun transacties.

Zoals te verwachten is, hebben portemonnees en andere bitcoin-diensten SegWit tot nu toe in hun eigen tempo geadopteerd. Het toevoegen van een nieuwe manier om transacties te versturen is geen triviale taak en vereist technische bandbreedte; als zodanig hebben sommige bedrijven geen prioriteit gegeven aan het aanbrengen van de nodige infrastructuurwijzigingen aan hun platformen.

Als de gemiddelde kosten hoger worden dan gebruikers zouden willen, kunnen gebruikers die willen besparen op de kosten, van deze langzaam werkende platformen overspringen naar een bitcoin-portemonnee of een exchange die SegWit heeft overgenomen.

Bitcoin-vergoedingen en de volgende bull run

Gustavo J. Flores, hoofd product en onderzoek van Veriphi, betoogde dat zowel SegWit als transactiebatches al jaren bestaan. En gebruikers van deze portemonnees en diensten hadden veel geld kunnen besparen als deze technologieën gedurende die hele tijd waren gebruikt.

„Ik zag een paar maanden geleden het nieuws dat Coinbase transactiebatchen in hun systeem integreerde en ik dacht hoe laat dat was, gezien het feit dat batching al sinds 2011 of 2012 bestaat. We vroegen ons af, hoe groot de impact was van al deze bedrijven en gebruikers die niet hadden geadopteerd voor batching en Segwit? En het bleek een behoorlijk fors aantal te zijn: een half miljard dollar“, vertelde Flores aan CoinDesk.

Nu de prijs van die bitcoin is gestegen tot meer dan $11.000, wat misschien het begin van de volgende stierenloop aangeeft, is het tijd om een scenario te overwegen waarbij de prijzen weer gaan stijgen.

In het rapport moedigt Veriphi elke persoon of entiteit die verantwoordelijk is voor het verzenden van veel transacties aan om na te denken over de beste praktijken om geld te besparen op de kosten.

„Het gepresenteerde besparingspotentieel is aanzienlijk en degenen die grote hoeveelheden transacties uitvoeren moeten serieus overwegen om deze instrumenten in te zetten om concurrerend te blijven en geld te besparen.