En fördelning av Token-distribution

Chainlink Centralised? En fördelning av Token-distribution

Chainlink gjorde nyligen rubriker när det visade sig att 125 plånböcker innehade 81% av det totala utbudet. Det finns dock mer i distributionen än vad som syns.

  • Chainlink-nodoperatörer innehar 35% av utbudet, teamet har nästan 25% och utbyten innehar 16%.
  • De medel som teamet har är inriktade på utveckling av bootstrapping.
  • Ingen plånbok utanför lag, noder eller utbyten rymmer mer än 1% av medlen.

Alex Svanevik, VD för Nansen blockchain AI-företag, tuktade media idag för att Bitcoin Billionaire skjuta över viktiga detaljer och sprida „FUD“ angående Chainlink’s token distribution.

När han talade till Crypto Briefing sa Svanevik att ”Kort sagt, alltför förenklade mätvärden gör en björntjänst för rymden. Att rapportera att 125 plånböcker kontrollerar 80% av LINK-utbudet tar inte hänsyn till vad dessa 125 plånböcker är exakt. ”

Crypto Briefing tittade närmare på data. Författarens resultat visar att plånböcker som rymmer mer än 1% av det totala utbudet står för 66,6% av utbudet.

Fördelningen för plånböcker med mer än 1% är följande:

  • Smart kontrakt för Chainlink-nodoperatörer: 35%
  • Chainlink-team: 24,8% på fem olika plånböcker
  • Binans: 3,4%
  • Aave LendingPoolCore: 2,7%

Börsen innehar 16% av det totala utbudet. 35% av medlen innehas i ett smart kontrakt som kommer att betalas ut till noder som ett incitament och laget har 24,8%. Chainlink-ambassadör ChainLinkGod publicerade en tweet i försvaret av projektet och sa:

Enligt ambassadören används medel som teamet har för att starta framtida utveckling.

Är Chainlink centraliserat?

Medan de specifika uppgifterna om vilka plånböcker som styrs av vilka parter som är relevanta, kvarstår faktum att majoriteten av cirkulerande tokens innehas av en minoritet av användare.

Nansen-diagrammet som publicerades på Twitter visar många börser som står för de bästa värdeplånböckerna.
distribution av chainlink-token

Den totala fördelningen till börser är dock bara 16%. Dessutom har utbudet av de 1% bästa adresserna stigit stadigt sedan 2019.

Chainlink 1% av adresserna

Rullande förbi de första två dussin plånböckerna på Nansen-listan har många av plånböckerna märkts med „Token Millionaire“, vilket betyder valplånböcker med 1 miljon dollar eller mer till LINK-tokens.

Den huvudsakliga varningen till denna punkt är att ingen av dessa valplånböcker äger en summa som är lika med eller större än 1%.

Varje kryptovaluta har valar och miljonärer, och LINK är inte annorlunda. Frågan här beror på varför nodoperatörer och teammedlemmar innehar så mycket av utbudet och om utbudet kan användas för att tvinga styrningsbeslut.

Chainlink Tokenomics

Chainlink är en decentraliserad orakeltjänst som överför data till smarta kontrakt mellan olika sammankopplade blockkedjor. Chainlink-noder betalas i LINK, en ERC-677-token som används för att överföra data.

I teorin kopplar tokenomics LINKs värde till efterfrågan på data i ekosystemet. Användare kan också spela LINK som säkerhetsvärde mot Chainlink-oraklet, och noder med mer LINK-insats ses som mer pålitliga.

Användare som spelar LINK får LINK-belöningar över tiden. Huobi-börsen är en av flera som driver sin egen Chainlink-nod.

Även om det är sant att teamet har tillräckligt med LINK för att manipulera prisåtgärder, har de bara sålt 5% av det totala utbudet under de senaste tre åren och gått från 30% till 25%.

För många användare tyder detta på att medlen används för att vidareutveckla nätverket. Token används inte för styrning, eftersom Chainlink tillåter olika nätverk att hantera styrning på sina egna unika sätt. Medan summan av tokens som innehas av de 100 bästa plånböckerna är formidabel är det inte relaterat till de styrningsbeslut som fattas av teamet.